2010. szeptember 22., szerda

akkor egy kicsit a pénzügyekről

Most néhány gondolatot szeretnék a Kedves Olvasókkal megosztani a Város pénzügyi helyzetéről, gazdálkodásáról.

Biztonságos, fejlődő várost szeretnék, ahol van értelme dolgozni, ahol előrébb lehet jutni. Sokszor politikai riválisaim sötét és borús képet festenek Makó helyzetéről. Pedig a hozzánk hasonló városokhoz képest a mi helyzetünk stabil, kiegyensúlyozott, lényegesen jobb. Miért is mondom ezt?
Makó az elmúlt 16 évben igazi gyarapodó kisváros lett: míg 1995-ben egymilliárd forintból gazdálkodtunk ez az idei évre a fejlesztésekkel együtt 18 milliárd lett. 
 
Fegyelmezett gazdálkodásunk eredményeként számos, jelenleg folyamatban levő fejlesztéshez tudtuk az önerőt biztosítani úgy, hogy részben költségvetési önerőből, részben kötvény kibocsátással. Makón ma nincs olyan városrész, olyan utca, amely nem újult volna meg. Ha valaki a városban jár és köveket lát, az nem egy háború nyoma, hanem a rengeteg építkezésé és fejlesztésé. Fantasztikus, amit ez a város az utóbbi években véghezvitt. Köszönöm Önöknek is. Minden egyes fejlesztésünk azt a célt szolgálja, hogy élhetőbb, szebb legyen  a mi és az Önök városa. 
 
Nézzünk  számokban  Makó hitelállományát:  jelenleg 3 milliárd forint. Az önkormányzat 2,5 és 0,5 milliárd forint értékben  hosszú lejáratú kötvényeket bocsájtott ki. A 2,5 milliárd  forint  a fejlesztési önerő célját szolgálja, míg a 0,5 milliárd pedig befektetési célú,  kamat hozadékot termelő forrásként került kibocsátásra. .
Nagyon lényeges, - más városokban ellentétben, hogy napi működés finanszírozására Makónak nem volt és nem lesz szüksége  hitelre!!! Működési hiánya nem volt a városnak az elmúlt 16 évben, melyet hitel igénybe vételével kellett volna biztosítani.
1,8 milliárd forintot a már épülő fürdőhöz, amely több száz új munkahelyet fog teremteni és a helyi vállalkozások is fogják érezni a pozitív hatását, de erről majd a későbbiekben. 243 millió forint hitelt az Ipari Park fejlesztésére fordítottunk.  Az ipari park tudatos fejlesztésének  mára meg is lett az eredménye, mert a török kebab üzem és a svájci Givoudan jóvoltából megérkeztek az első  igazán komoly és nagy befektetők, sok száz új munkahelyet teremtve ezzel. Azt gondolom, hogy a fejlesztésekre felvett hitelek rövidtávon is hasznosak lehetnek mind a városnak, mind az itt élőknek. A kötvény további része az iskola fejlesztéshez, bölcsőde és a városközpont rehabilitációs fejlesztéseihez kerül felhasználásra. A kötvény az összeg felhasználás előtt betétként lett elhelyezve, ami eddig több, mint 525 millió forint bevételt eredményezett a város számára.
A 2008-ban beköszöntött gazdasági válság nagyon megnehezítette sok önkormányzat helyzetét. A válság kitörése előtt és  után az önkormányzatok többsége  nagyon sok hitelt vett fel,  amellyel  a működési hiányuk addig kedvezőtlen kamatozású hitelállományát váltották ki,  azért, hogy az addig biztosított szociális támogatásokat, a továbbiakban is biztosítsák,  működési gondjaikat  meg tudják  oldani.  Ezzel hitelállományuk  kezelhetetlen  mértékűre nőtt és pénzügyi helyzetük  sok esetben tarthatatlanná vált,  csődközeli helyzetet teremtve ezzel számukra.
 Makó  az elmúlt 16 évben nem  vett fel ilyen célra hitelt,  és a válság kitörése után is a nehéz helyzetbe került és szociálisan rászorult lakosokat, családokat  támogatta  és fenn tudta  tartani a szociális igazságosságot.

Röviden összefoglalva: építkeztünk, de a szociális igazságosságot megtartva támogatunk,   rászorulókat, családokat, , és olyanok vagyunk, mint az ifjú házas, aki lakást vesz hitelből,  és nem kenyérre veszi fel a hitelt,  hanem fejlesztésre, a család gyarapodására.