2010. szeptember 26., vasárnap

A fürdőről

Mint azt már az utóbbi bejegyzésemben is ígértem, ma szeretném egy kicsit részletesen megtárgyalni a fürdő körül kialakult helyzetet. Először is nagyon sajnálom, hogy riválisaim a fürdő építését politikai furkósbotnak használják.
Az alábbiakban ismertetem álláspontomat a megjelent-szerintem alaptalan- állításokkal kapcsolatban.


Makó Város Önkormányzata immáron tíz éve tervezi, hogy a gazdaság élénkítése, a helyi munkahelyteremtés érdekében az egyik legdinamikusabban fejlődő iparágat, a turizmust Makón meghonosítja. E fejlesztési elképzeléseket tárgyaló előterjesztéseket Makó Város Önkormányzati Képviselő-testületének többsége mindvégig támogatta – a polgármestert támogató helyi képviselők mellett a Fidesz jelenlegi helyi vezetői is.

Mint az ismeretes, a fürdőfejlesztés projektje az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Regionális Operatív Programja (DAOP) pályázatán csaknem ötven százalékos uniós támogatást nyert el. A beruházás pályázata a minősítések során mindvégig rendben lévőnek találtatott, így látta a DARFÜ, a bíráló bizottság, így szerepel az irányító hatósággal kötött támogatási szerződésben is. Az összesen közel 10 ezer négyzetméteres komplexum kivitelezésének mára értékarányosan 18–20 százaléka készült el, a vasbeton szerkezet 60–70 százaléka már áll.

A szeptember 8-án megrendezett, a nyilvánosság biztosítását célzó fürdőfórumon közel 150 érdeklődő előtt ismertette a fürdőberuházással kapcsolatos aggályait egy makói egyéni vállalkozó. Ez a bennfentes értesülésekre alapozni akaró, ártó szándék mindenképpen a választási kampány része. De valóban elmehetünk odáig a kampány során, hogy a saját városunknak ártsunk?

Makó Város Önkormányzata, illetve a Makói Fürdőfejlesztő Kft. a fürdőfejlesztés ügyében hivatalos álláspontjának az irányító hatósággal megkötött, érvényben lévő támogatási szerződés részleteit tekinti.
Az incidens után megkerestem Mágori Józsefné képviselő asszonyt ,hogy tegyük tisztába  a dolgokat. A képviselő asszonynak küldött levelemet itt közlöm:

Tisztelt Képviselő Asszony, Kedves Andrea!

Közös ügyünk, a fürdőberuházás leállításától hangos ma a város. A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség – a korábbi harmonikus és kölcsönös egyeztetéseken alapuló kapcsolatunk ellenére – a választási kampány egyik ütősnek szánt érveként szakmai kifogásokkal élt a fürdőberuházást érintően. A hirtelen megvilágosodás után jött álláspontjuk szerint tiltott önkormányzati támogatásnak minősül az általad volt felügyelőbizottsági tagként is jól ismert pénzügyi megoldás, amelyet városunk választott a fürdő megépítése során.

A város ügyeiben a legtöbbször pártok feletti és hatékony szakmai érdekérvényesítést tudtunk mindig elérni, így bízom abban, hogy ez megőrizhető marad az önkormányzati kampány elkövetkező heteiben is. Ellenzéki képviselőként is részt vettél a fürdőberuházást megelőző informális egyeztetéseken, a testületi ülésen pedig rendre szavazatoddal támogattad a fürdő megépítésének ügyét. Mivel minden információ birtokában vagy, ezért kérem, hogy most is közösen lépjünk fel – mint országgyűlési képviselő és mint polgármester – a fürdőberuházás védelmében.

Hiszen nyilvánvaló, hogy városunk és a térség számára a fürdőberuházás nem önmagáért fontos, hanem azért, mert a lassan elkészülő autópálya, és a többi, a fürdőberuházás sikerét szolgáló, munkahely teremő beruházás mellett e fejlesztés jelenti a kitörési pontot. Ennek révén lesz mindenki, fiatal és idős számára egyaránt fenntartható és minőségi az élet Makón.

Tisztelt Képviselő Asszony!

Telefonos beszélgetésünket megerősítve kérem, hogy szerdán, a délután folyamán személyesen találkozzunk, és egyeztessük a fürdőberuházás védelmét szolgáló közös stratégiánkat. Kérem ezt azért is, mert e kérdésről korábban is mindig egyetértésben szavaztunk, így biztos vagyok abban, e kérdés nem lehet része az önkormányzati választást megelőző pártpolitikai csatározásoknak.

Makó, 2010. szeptember 14.
Tisztelettel:

Buzás Péter
polgármester

Erre Önök szerint jött-e válasz? Természetesen nem. Később a sajtóban tett nyilatkozatában azt magyarázta, hogy őt is becsapták, kvázi nem tudta, hogy mit szavaz meg. Ez nem valami felelős politizálás.