2010. szeptember 27., hétfő

Mukahelyteremtésről, gazdaságfejlesztésről

Gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés

Talán ez a kérdés foglalkoztatja a legjobban a városban élőket, hogy mikor lesznek munkahelyek és milyen lehetőségei vannak Makónak, hogy erős és sikeres gazdasága legyen.

Sokszor hallottuk már azt, hogy az adócsökkentés hozhat sok-sok új munkahelyet az országban, így városunkban is. Ha kevesebb adót kell fizetni akkor kell-e több pincér egy étterembe? Nem. Kell-e több tanító, aki gyermekeinket írni, olvasni tanítja? Nem kell. Soroljam még? Akkor miből lesznek munkahelyek? A befektetésekből, a beruházásokból. Az új gazdaságpolitika erről szól. De ahhoz, hogy ezek a befektetések, beruházások megvalósuljanak előbb meg kell teremteni a feltételeket. Baross Gábor a dualizmus egyik kiemelkedő alakja nagyon jól megfogalmazta ezt korábban: Ahová nem vezetnek utak, ott nincs gazdasági fellendülés. Ugyanis azt látjuk, hogy azok a térségek sikeresek ahol jó a közlekedés. Tény, hogy az M43-as autópálya hamarosan elkészül. Ezzel-véleményem szerint- Makó bekerül a nemzetközi vérkeringésbe. Ellenfeleim, sokszor mondják, hogy a gazdaságfejlesztés nem elég dinamikus. De, egy gazdaságot nem általában kell fejleszteni. Hanem célirányosan befektetni azokba a gazdasági területekbe, amiben mi jobbak leszünk (lásd Ipari Park, Fürdő).
Szokták azt is mondani, hogy feldolgozóipart kellene előtérbe helyezni. Igen az látszik, hogy ezt is sikerül elérnünk az új befektetővel. Emlékszem, ellenfelem 4 évvel ezelőtt azzal kampányolt, hogy fokhagyma feldolgozó-üzemet szeretne a városban. Tudják mi lett belőle? Semmi. Most ez szintén a kampányának az eleme. Egy város vezetéséhez nem elég a szónoklat, meg nem líra kell. A vezetés döntést igényel, de ahhoz ismerni kell a várost.

Makó egyik kitörési pontja egy olyan új üzletág, melyet most fogunk meghonosítani. Ez a turizmus. Az épülő új fürdővel több száz munkahely jön létre. A fürdő személyzete is bővülni fog, de amit még fontos elmondani, hogy a turizmushoz kapcsolódó szolgáltató iparágakban is érezhető lesz a gazdasági fellendülés. Éttermek, cukrászdák, szépségszalonok, mosoda stb. nyilvánvalóan több munkaerőt igényelnek, mert a piaci igények is egyre nagyobbak lesznek. A termálvízre épülő gyógyturizmus -előzetes becslések szerint- 4-500 új munkahelyet teremt városunkban.
Augusztus 31-én bejelentettük, hogy a svájci Givoudan cég hamarosan 300 új munkahely létesít az Ipari Parkban. Erről néhány gondolatot: mert az tapasztaltam, hogy az emberek ezt a bejelentést kétkedve fogadták, kampány fogásnak minősítik.

Inkubátorház
Sokan teszik fel a kérdést, hogy miért pont Makó? Nos, a befektetők szerint számos érv szólt Makó mellett. Közel fekszik a gyorsan bővülő Kelet-Európai piacokhoz, és a földterület kiválóan alkalmas arra, hogy egy teljesen új üzemet lehet építeni. Ezen kívül a jól képzett munkaerő is mellettünk szólt, és közel van Szeged, mint egyetemi város, s Makón vannak szakképző iskolák.





Nincsenek megjegyzések: