2010. szeptember 24., péntek

A tegnapi televíziós vitáról

A mai bejegyzésem rendhagyó lesz.Az utóbbi néhány napban furcsa dolgok történtek itt a városban. Azt gondolom, hogy muszáj tiszta vizet önteni a pohárba, mert furcsa politizálás zajlik már megint. Politikai riválisaim démonokkal küzdenek. Mik is azok a démonok? Például a fürdő építése és még sok más. Azt gondolom, hogy muszáj erről néhány szót ejteni. De előbb még a tegnapi napról.

Nyilvános vitára hívtam tegnap jelölt-társaimat a városi televízióban, mert azt szerettem volna, hogy derüljön ki, hogy kinek milyen elképzelései vannak a jövőt illetően. Nézzük mi is történt:
A műsor kezdése előtt néhány perccel érkezett egy levél a szerkesztőségbe, hogy Mágori Józsefné, Andreától, hogy nem vesz részt a vitán inkább saját fórumain találkozik a választókkal. Nem is tudom mit mondjak erre. Rám nézve ez rendkívül sértő és megalázó. De van ennél egy sokkal fontosabb dolog is: nem tiszteli meg a választókat azzal, hogy a televízió nyilvánossága előtt mondja el, hogy mi a programja.
De azt gondolom, hogy erre kár több szót vesztegetni, majd a választók-ha akarják-számon kérik tőle.
Aki nem látta a tegnapi műsort, annak szeretném leírni a bemutatkozó soraimat.

TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁROK, KEDVES MAKÓIAK!

Az Önök többségének bizalmából 16 éve vagyok Makó polgármestere. Az MSZP és a Polgári Szövetség Makóért támogatásával városunk fejlődéséért dolgozom.
Ez a munka egyszerre jelent állandóságot és örökös változást. Állandóságot abban, hogy nap mint nap ugyanabba az épületbe járok dolgozni, tudom, hol nyílik a Városháza kapuja, és hol csukódik. Állandóságot és rutint adnak a testületi ülések, a naponta előkerülő, megoldásra váró feladatok, városunk mindennapi ügyei.
De folyamatos megújulást jelent a hozzám forduló emberek érdekeinek képviselete, az ő gondjaik megoldása, a város jövőjének alakítása, a fejlesztési tervek kitalálása és megvalósítása.
Tizenhat év alatt az állandó feladatok napi rutinommá váltak. De nem váltam fásulttá. Ma sem hagyok semmit szó nélkül, minden lehetőség érdekel, amely a városunkért van. Nem fáraszt, hogy Makó ügyeivel foglalkozzam a nap bármely órájában. A hivatásom egyben a hobbim is.
Az elmúlt években értékeket és jó hagyományokat teremtettünk Makón. Ezeket az eredményeket a makói emberekkel, a képviselő-testület tagjaival és kollegáimmal együtt haladva értük el. Az építő közreműködést mindenkinek tisztelettel megköszönöm!
Tudom, sokan gondolják velem együtt úgy, hogy ezt a megkezdett munkát folytatni kell.
Értékeinkké váltak a megújult épületek, a kényelmesebb utak, járdák, a személyes és közösségi gondoskodás európai színvonalú eredményei, a közösségteremtő és a turizmust is kiszolgáló kulturális rendezvényeink.
Az elmúlt időszakban végre belefogtunk a fürdő fejlesztésébe, amely távoli országrészekből is vonzani fogja a pihenni vágyókat.
Ebben az évben már autópályán érkezhetünk haza. Ipari parkunk ezen a sztrádán a befektetőket csábítja hozzánk.
Városunk intézményei megújultak, modernizáltuk iskolánkat és buszpályaudvarunkat. Emellett 30 kilométer járdát újítottunk meg. 50 utcában 15 kilométernyi csapadékvíz-elvezető újult meg. Jövőre további több mint 14 km csapadékcsatornát építünk.
Polgármesterként értékeink sorát tovább bővítem, az elért eredményeket megőrzöm, pályázatokkal továbbfejlesztem.
Az intézmények, épületek, utcák, járdák mellett Makó értéke a meglévő sokszínű és tartalmas közösségi élet. Az olyan sok embert mozgató civil szervezetek, mint például a Maros táncegyüttes vagy a többféle művésztelep alkotói. A sportokban elért valamennyi siker, amelyet a focisták, a kézisek, a lovasok vagy épp a sakkozók hoznak haza. Érték az iskolánkban folyó országosan is példaértékű munka. Óvodásaink nemzetközi kapcsolatai. Minden telt házas rendezvényünk. A történelmi egyházakkal ápolt, évtizedes együttműködés és jó viszony. Az idősek klubjaiban tapasztalható törődés, egymásra figyelés. Az ifjúsági klubban szórakozó fiataljaink jókedve.
A következő ciklusban polgármesteri munkámat az elért értékek megtartása mellett a város dinamikus megújulásához szükséges változásokkal együtt fogom végezni.
Makónak meg kell újulnia, ahogyan felfrissíti tudását egy tanító minden tanév elején, ahogy követi a technológia változásait egy szakmunkás, ahogy kíméli a földet a vetésforgóval a gazdálkodó.
Makó arca a következő években megváltozik. Én azon dolgozom, hogy ez a változás megőrizze az odafigyelés, a gondoskodás, az eddig kidolgozott jó gyakorlatok minden elemét.
Itt helyben, nekünk az a feladatunk, hogy biztos megélhetést, biztonságot, és a fiatalok számára új lehetőségeket teremtsünk.
Azt gondolom, városunk érdekében együtt kell működnünk bárkivel, aki Makó fejlődésért akar és tud dolgozni.
Polgármesteri programom leghangsúlyosabb eleme a fiatalok itthon tartása, hogy Makót válasszák életük helyszíneként, és aki már elment, az is visszatérhessen.
Ennek érdekében új munkahelyek lesznek Makón: egyrészt a turizmusból, másrészt az Ipari parkban. Háromszáz új munkahelyet hoz a Givaudan ízesítő és illatanyag gyára. Száz új munkahelyet vállaltak az Ipari Parkba való betelepüléshez nyújtott kedvezményekért cserébe a makói vállalkozók.
A török Duna Döner kebabgyára megépült, a munkát 60 fővel kezdik meg, és szerződésünk szerint további 40 munkavállalót fognak még alkalmazni.
Az új iparág, a turizmus 500 új munkahelyet hoz létre Makón a fürdőben és a hozzá kapcsolódó üzletekben. Mindez biztos jövedelmet jelent a makói családoknak, olyan megélhetést, amely több biztonságot nyújt.
Szintén fiataljainknak szól az otthonteremtésük segítése, például a Velnök utcai telekprogram folytatásával.
A fejlesztések befejezése mellett újak indítása – ez is a programom része.
A megkezdett úton most kell végigmenni. Makó számára egy új polgármester egyet jelentene a megtorpanással. Elvesztegetett, cél nélküli éveket hozna, ha bárki más most akarná megismerni és folytatni a megkezdett beruházásokat, évtizedes terveink megvalósítását. Míg ő és új csapata beletanulna, a lehetőségek elmennének mellettünk.
Én tudom, hogy a megépülő autópálya mellett jövőre elkészül a fürdő épülete is. A vendégeket a buszpályaudvar impozáns látványa fogadja egy teljesen más, megújult főtéren. Új arcával csalogatja pihenésre a makóiakat és vendégeiket a Maros-part.
Az ipari parkban működő gyárak várják majd a dolgozókat. Az új termál-rendszer olcsóbbá teszi a távfűtéses lakásokat és kiszolgálja a fürdőt.
A megkezdett fejlesztés irányát a faltól falig újjászülető utcák jelzik majd.
Ez kényelmes és használható az ott élőknek, de vendégcsalogató és barátságos látvány a turistáknak. Utcáinkat a rend, a tisztaság és a színpompás virágok jellemzik. Folytatódik intézményeink felújítása is.
Ugyancsak nagyon fontos, hogy megőrzöm Makón a gondoskodás minden elemét. A szépkorúaknak méltóságteljesen megélhető időskort biztosítok. Továbbra is kikérem a Tanácsadó Testületekben helyet foglaló, a város fejlődését szemmel tartó tapasztalt makóiak véleményét. Ugyancsak odafigyelek a történelmi egyházak képviselőinek véleményére. Értéknek tartom, hogy oktatási palettánkat a maguk lelkületével egészítik ki. Műemléki épületeik felújítása érdekében, ahogy eddig, ez után is együttműködök az egyházakkal.
Makó biztonságos város, hiszen páratlan mennyiségű kamera ügyel a rendre. A közterület-felügyelők, településőrök és polgárőrök együttműködnek biztonságunk érdekében. A rendőrséggel karöltve rendszeres foglalkozásokon hívtuk fel a gyerekek és a nyugdíjasok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, értékeik őrzésére. Emellett odafigyeltünk a kerékpáros közlekedés biztonságára is. A szépkorúak biztonságérzetét akartuk növelni, amikor számukra kedvezményesen adtunk belépésjelző készülékeket.
Megőrzendő jó hagyományaink közé tartoznak az egész évben elérhető, kikapcsolódást nyújtó rendezvények.
Egyre több olyan esemény lesz Makón, amelyet a szórakozásért és a turisták érdekében civilek vagy éppen vállalkozók hoznak létre. Nemcsak az Újévi Koncert vagy az Operettfesztivál lesz sikeres, de a lovassport kedvelői által megszervezett gyereknap, a vállalkozók grillpartija, a Maros Táncegyüttes, a majorettek és a makói zenekarok fesztiváljai.
Értékeink, hagyományaink, és a megújuló Makó új arca mindenkié, aki itt él. Valamennyi makói eredménye ez, azok is benne élnek, akik máshogyan gondolják a város fejlesztését.
Bölcsődénk, óvodánk, iskolánk, a közintézmények valamennyi makói számára értéket jelentenek. Mi élünk, és gyermekeink, unokáink élnek itt, ebben a városban. Nem lehet közömbös tehát a jövője. A város fejlődése közös ügyünk. Ezért fontos, hogy mindenki menjen el szavazni.
Október 3-án, az egyfordulós önkormányzati választáson Makó jövőjéről döntünk. Fiataljaink itthon tartása, városunk értékőrző megújulása érdekében szavazzon rám, hogy közösen folytathassuk a már megkezdett munkát. Nincs idő az újrakezdésre.